ERF OP MAAT,  ACHTERVELD

Het Knooperf Achterveldse Eng in Achterveld werd door de provincie door middel van een openbare inschrijfprocedure te koop aangeboden. Aan aspirant kopers werd gevraagd een plan voor ontwikkeling, herinrichting en herbestemming in te dienen. We namen daarom met MaathuisCPO het initiatief een bouwgroep te starten.

Het Knooperf biedt volop ruimte aan wonen en werken in een landelijke omgeving. Op de plaats van de oorspronkelijke boerderij met schuren en stallen komt een buurtschap met de uitstraling van het oorspronkelijke erf. Het relatief jonge Knooperf Achterveldse Eng ligt bovenop de zandrug. Hierdoor is er prachtig zicht op de laagte van de Modderbeek. Een kwaliteit die we kunnen benutten. De oorspronkelijke erven waren door routes over het erf en beplantingen verbonden met het omliggende landschap en vormen een inspitatiebron voor het nieuwe Knooperf.

Uitdagend om aan de slag te gaan met het eerste moderne knooperf in de Gelderse Vallei. De ligging in de dorpsrand van Achterveld maakt dat we gebruik kunnen maken van landschappelijke en maatschappelijke tentakels naar zowel landschap als dorp. Strategisch geplaatste robuuste volumes zullen een beschut erf creëren met fraaie doorzichten. De aanleg van openbare paden biedt gelegenheid de landschapsstructuur weer herkenbaar te maken en de diversiteit van flora en fauna weer tot wasdom te brengen.

Opdrachtgever: provincie Utrecht, gebiedscoöperatie O-gen
Locatie: Achterveld
Status: bieding
Initiatief: MaathuisCPO