Project Description

Na de reconstructie van de Frans Classicistische kasteeltuin van Slot Assumburg groeide de vraag naar een bezoekerscentrum. Het uitgangspunt voor het ontwerp was, gezien de gevoelige locatie, het verleden met het heden te verbinden. Het gebouw is gepositioneerd op het voorterrein van het slot, bij een rijksmonumentale muur; de overblijfselen van de voormalige stallen. Op deze manier wordt de oprijlaan van het slot weer geflankeerd door twee functionerende dienstgebouwen.

Het ontwerp van het bezoekerscentrum herstelt de symmetrie van het voorterrein van het Slot Assumburg. Door de positionering, de gekozen kapvorm en het materiaalgebruik staat het gebouw op een vanzelfsprekende manier in zijn omgeving. Zo ademt de ambachtelijke lariks constructie de sfeer van het oude kasteel. Het nieuwe bouwvolume ligt terug ten opzichte van de rijksmonumentale muur. Door het dak over de muur uit te laten kragen ontstaat er een extra, overdekte buitenruimte. De nieuwbouw voegt zo een extra laag toe en laat tegelijkertijd de rijke historie van deze locatie in haar waarde. Door het dak deels te voorzien van glazen pannen wordt de ondergelegen ruimte op subtiele wijze voorzien van extra daglicht. De pannen laten een mysterieus licht door, passend bij de sfeer van een eeuwenoud kasteel. Door de openingen in de historische wand terug te brengen zal het bezoekerscentrum weer optimaal met het voorterrein zijn verbonden.

Opdrachtgever: gemeente Heemskerk
Locatie: Heemskerk
Status: gerealiseerd
Aannemer: bouwbedrijf Somass
Fotografie: Jeroen Staats