Op het Centrumeiland IJburg is een nagenoeg volledig houten woongebouw gerealiseerd. De opdrachtgever is de CPO bouwgroep SrefiBow. Op de kelder en de liftschacht na is het gehele gebouw in hout opgetrokken. Waar in soortgelijke projecten wordt gekozen voor CLT vloeren en wanden hebben we voor dit project gezocht naar een optimalisatie van het toegepaste materiaal. De gevels zijn daardoor in dragend HSB gerealiseerd. Om de overspanning van voor- naar achtergevel te realiseren is een kolom balkstructuur toegepast. Hierdoor zijn veel variaties mogelijk in de indeling van de individuele woningen. Er zijn in totaal 8 woningen; 2 grondgebonden maisonnettes; 5 appartementen en 1 penthouse.

De bouwenveloppe schreef een sprong in de gevel voor ter plaatse van de eerste verdiepingsvloer. Dit maakte het opvangen van de voorgevel een hele uitdaging. Toch is hier niet voor staal gekozen maar wordt de gevel opgevangen door een houten balk.

Zowel de CLT-vloeren als de balken en kolommen blijven in het zicht en geven de verschillende woningen hun eigen -houten- karakter. Over de gehele voorgevel is een balkon gerealiseerd. Aan de achtergevel hangen incidenteel balkons van verschillende dieptes. Ook de balkons zijn van CLT gemaakt en hebben geen ondersteuning in de rooilijn. Aan de voorzijde van de balkons is een metalen raster bevestigd waardoor klimplanten de gevel  kunnen begroeien.

Opdrachtgever: CPO bouwgroep SrefiBow
Locatie: Amsterdam
Status: opgeleverd
Samenwerking:  JoustraReid architecten (Maathuis Projecten)

Fotografie: Maikel Samuels